Sunday, May 5, 2013

PRU 13: Harapan dari Rakyat Biasa


Sila baca tanpa ada sebarang sentimen kepartian.


Ibarat beginilah.. Biasanya kalau seorang wanita itu di “tackle” oleh seorang lelaki. Dia sangat tidak suka dan membenci si lelaki itu dengan sebenci-bencinya. Selalu orang akan berpesan, “kalau benci pada seseorang itu biarlah berpada-pada, kelak kita akan jatuh cinta dan terus akan sukakanya. Kalau sayang pada seseorang itu juga biarlah berpada-pada kelak takut kita pula akan membencinya tanpa ada maaf untuknya pula”.

Jadi, saya lebih suka untuk bersedarhana.

Yang BENAR tetap BENAR, Yang SALAH tetap SALAH. Baik untuk mana-mana parti.

Lihat apa yang berlaku sekarang. Tidak perlu saya sebutkan siapa. Dahulu beridealime sakan, bukan main menghentam, “kutuk rapat”, punya pihak yang satu lagi. Tengok-tengok sekarang, aik? Lain pula jadinya. .. Allah boleh bolak-balikkan hati-hati kita..

Itu sudah cukup menjadi peringatan buat saya. Suka dan tidak suka itu biarlah berpada-pada. Takut apabila terlampau suka,akan berubah menjadi terlampau benci dek sedikit kesilapan yang dilakukan.

Namun tidaklah bermakna saya tidak mempunyai pendirian terhadap parti politik yang ada sekarang. Setiap orang mempunyai pandangan dan pendirian masing-masing. Pilihan sendiri, untuk diri sendiri dan masa depan generasinya.

PRU 13 & Manifesto Parti

5 Mei 2013 hari penentu. Kita akan menunaikan amanah untuk memilih pemimpin kita. Perbandingan Manifesto menjadi pilihan saya. Kerana pada saya, Pilihanraya adalah medan untuk rakyat membuat pilihan, wakil mereka. Kita yang menghantar wakil, jadi kitalah yang berkuasa!

Pilihan kita kepada mereka yang boleh memberi kaedah terbaik dalam mengurus Negara. Biarlah kekayaan Negara itu rakyat dapat rasai bersama...

Secara umumnya, BN saya lihat lebih kepada PEMBERIAN. PR lebih kepada PEMBERIAN DAN PENJIMATAN. Pada saya rakyat golongan biasa, manifesto PR lebih dekat dihati dan memahami keperluan kami seisi keluarga. Pengurangan kos, disamping pengawalan perbelanjaan diri sendiri dan seterusnya penambahan tabungan masa hadapan.

Ingin disentuh hanya beberapa perkara. Dalam bentuk pemberian, situasi saya. Saya tidak dapat BR1M, saya tidak dapat BB1M, saya tidak ke KR1M (kerana kos kenderaan untuk kesana, lebih baik di kedai runcit berdekatan rumah sahaja). Ya memang benar, ada iklan di TV “kecil pemberian pada kita tapi besar nilainya pada mereka”. Ya, bagus untuk memberi, malah harapnya lebih lagi. RM 500 setahun bersamaan RM 41.66 sen sebulan.

Namun, situasi saya, saya tidak menikmati “kekayaan” Negara yang saya sayangi ini.

Manifesto PR, ada pemberian dan penjimatan. Dalam situasi saya, suami berulang setiap hari dari Gombak ke USIM, dengan kos Tol dan Minyak hampir RM 1000 setiap bulan!. Allah, betapa saya boleh membuat penjimatan, dan menambah tabungan masa hadapan kami setiap bulan!. Ini saya yakin, lebih menepati kos sara hidup zaman kini.

Isu Pembangunan.

Kadang-kadang saya agak kecewa. Isu pembangunan yang tidak habis-habis dimainkan di TV. Yang terbaru tadi saya lihat kata seorang wakil rakyat BN, “kita akan membina Hospital Pakar di sini”. Saya sabagai rakyat biasa ini terfikir, “buat hospital pakar, baguslah, tapi siapa yang dapat duit sampingan pembinaannya? Kami rakyat apabila ke hospital pakar, bukannya secara percuma, kos hospital pakar tersangatlah mahal!”, “siapa pula yang untung dan siapa pula yang rugi?”. Adakah hanya sekadar berbangga dengan hospital pakar yang ada?

Siapa yang tidak ingin melihat Negara pesat membangun? Alhamdulillah.. cantik mata memandang, sejuk hati melihat. Tetapi kami sebagai rakyat, adakah hanya dapat berbangga, sekadar pergi ambil gambar, posing2 di hadapan bangunan tersebut sahaja? Apa pulangan untuk kami pula? Siapa yang dapat untung dari projek pembangunan tersebut? Sedih juga kadang-kadang apabila isu ini dimainkan sebegitu rupa. Kami rakyat biasa ini boleh berfikir…

Justeru, buat rakan-rakan diluar sana, ayuh berfikir dengan mata hati… Kekayaan Negara yang kita cintai ini ingin juga kami sebagai rakyat merasai. Sekurang-kurangnya, hasil kekayaan tersebut dapat kami nikmati melalui pengurangan kos sara hidup kami. Bukan sekadar pemberian RM yang hanya akan habis begitu sahaja, berbanding penjimatan yang boleh dilakukan setiap bulan…

Ayuh rakan-rakan, kita memilih dengan bijak. Bagi yang masih atas pagar, buatlah istikharah. Bukan hanya istikharah untuk berkahwin sahaja.. :) Apabila esok Allah tetapkan hati yang itu, itulah pilihan kita, insyaAllah…

Setiap parti ada pro dan kontranya. Tiada yang maha sempurna melainkan Allah. Pohonlah agar Allah tunjukkan pilihan pemimpin yang lebih cenderung kepada kebenaran dan keadilan. Sebagai seorang Islam, pemimpin yang boleh membimbing dan menunjuk rakyat jalan kearah kebaikan, yang Ikhlas dan ada usaha dalam menjunjung syariat Islam, bukan hanya sekadar syiar Islam… 


Selamat Mengundi… :)

1 comment:

Anonymous said...

Nice post.."Malaysia is the only BOLEH land in the world"...