Wednesday, February 2, 2011

Buah tangan pertama


Alhamdulillah segala pujian bagi Allah yang maha mengatahui. Setelah sekian lama menanti akhirnya impian saya untuk bergelar seorang penulis telah terealisasi. Hati saya berbunga-bunga setelah dimaklumkan oleh editor Norashikin Wahid bahawa buku saya telah pun masuk stor. Buku sulung saya “Bahagianya menjadi pengantin sepanjang masa: Resipi Perkahwinan Bahagia” adalah satu hadiah untuk mereka yang tercari-cari sebuah buku perkahwinan yang terkandung didalamnya suatu kelainan, insyaAllah. Buku ini cuba merungkai pelbagai persoalan bagi perjalanan sebuah perkahwinan dari SEBELUM dan SEMASA dalam mengekalkan rumah tangga yang harmoni supaya sentiasa Menjadi Pengantin Sepanjang Masa..


Buku Resipi yang tidak perlu memasak.

Saya memilih genre buku bukan fiksyen (bukan jenis novel atau cerita) sebagai saluran saya untuk berkarya. Saya merasakan bahawa kecenderungan saya lebih kepada bukan fiksyen. Rasanya, saya mungkin tiada bakat ataupun bakat yang sukar digilap dalam fiksyen. Sebab itu agaknya, karangan Bahasa Melayu (terutamanya yang melibatkan cerita) ketika UPSR saya hanya mendapat gred B. Hehehe.

“Bahagianya menjadi pengantin sepanjang masa: Resipi Perkahwinan Bahagia” dibahagikan kepada beberapa pecahan dan bab-bab utama:

Pembuka Selera 1: Emak, saya mahu kahwin!. Menerangkan selok belok perkahwinan supaya pasangan bersedia membuka hati dan minda dalam mengemudi bahtera rumahtangga.

Pembuka Selera 2: 10 Aroma rempah ratus kekalkan kebahagiaan rumahtangga. Ketahui rahsia-rahsia yang perlu dititikberatkan bagi mengekalkan kebahagiaan antara suami dan isteri.

Pembuka Selera 3: 8 Gabungan Herba Semarakkan Cinta dan Sayang. Mengandungi tip-tip bagi menyemarakkan lagi cinta dan kasih sayang antara pasangan yang bakal dan sudah mendirikan rumahtangga.

Pembuka Selera 4: 9 Campuran Herba Ikatan Mesra Pasangan. Mempraktikkan teknik-teknik yang diperlukan dalam menjadikan sesebuah perkahwinan itu ‘wangi’ dan menambahkan lagi ikatan kemesraan dan kebahagiaan antara pasangan suami isteri dan anak-anak.

Jom menjamu selera!: 7 resipi istimewa ikatan keluarga bahagia. Cara-cara menarik dalam menghadapi pelbagai situasi dan keadaan. Situasi-situasi ini boleh jadi sangat penting dan utama bagi sesetengah individu. Resipi-resipi istimewa tersebut adalah:

Resipi 1: Resipi Kahwin Muda
Resipi 2: Resipi Kahwin ketika Belajar
Resipi 3: Resipi ketika Mengandung dan Bersalin
Resipi 4: Resipi dengan Mertua
Resipi 5: Resipi ketika Bercuti
Resipi 6: Resipi ketika Membeli-belah
Resipi 7: Resipi ketika Konflik


Pencuci Mulut: Muhasabah, Checklist dan Doa Pilihan. Muhasabah dan checklist ini boleh dijadikan ukuran dalam mengkoreksi diri demi kebaikan bersama selain doa-doa pilihan sebagaimana disarankan oleh Rasulullah.

Hayati, fahami dan praktikkan resipi-resipi menarik didalam buku ini bagi mengekalkan rumah tangga yang harmoni supaya sentiasa Menjadi Pengantin Sepanjang Masa…

Komen dan Kritikan membina

Saya sangat mengalu-alukan sebarang komen dan kritikan membina untuk penambahbaikan. Sebarang komen boleh diemelkan kepada saya di dinaluzriq@gmail.com

Bagi mereka yang berminat untuk membeli, boleh mendapatkannya di kedai-kedai buku seperti MPH, Popular dan lain-lain atau membelinya secara online di Bookcafe PTS atau membuat pembelian terus dari saya.. :) Semoga ia bermanfaat untuk semua.

3 comments:

YaQuut @ Firdaus said...

Mabruk Mar! Menarik buku resepi ni...Mar buatlah peraduan untuk follower blog Mar ni...boleh kami dapatkan hadiah percuma. Hehe

Ummu Auni said...

tahniah mar! wah wah boleh sebaris dengan ustazah nur bahyah ni :-)

dinaluzriq said...

k.fir, syukran :) akak uruskan kemilau publika ke skrg? ;) hhmmm insyaAllah tengok macam mana keadaannya nanti..:)

ummu auni, terima kasih..Allah.. saya tidak layak utk itu...org xkenal saya pn x apa, tp janji maklumat buku itu sampai maksudnya, insyaAllah..:)