Wednesday, October 15, 2008

Kisah disebalik kehadiran Uways (2).- Uways: Kehadirannya setahun yang lalu

Alhamdulillah pejam celik pejam celik, hari ini 15 Oktober 2008 tahun masihi, genap usia Uways 1 tahun. Tapi kalau ikut bulan Hijriah, 3 Syawal 1429H tempohari genap usianya 1 tahun. Alhamdulillah.
Risau

Uways lahir seminggu awal. Mungkin benar telahan orang tua-tua, bayi lelaki biasanya akan lahir lebih awal samada seminggu, dua minggu. Tanyalah mana-mana ibu, pasti setiap saat yang dilalui sewaktu mengandung mengundang seribu satu kerisauan dan pengharapan. Manakan tidak, ada kes bayi meninggal di dalam perut. Meninggal sewaktu dilahirkan, masalah sewaktu kelahiran dan sebagainya. Pastinya setiap saat dan detik yang dilalui beriringan doa yang tidak putus-putus.
Macam kes saya, kerisauan yang amat sangat. Lebih-lebih lagi setelah mengetahui diri hamil sejurus membuat x-Ray. Usia kandungan 5 minggu waktu itu. Risau dan takut kalau apa-apa yang tidak diingini berlaku nanti. Tidak sempat lahir, atau tidak cukup sifat. Nau’zubillahiminzalik. Namun kuasa Allah yang menentukan segalanya. Allahuakbar!.
Tempoh 9 bulan ( 35 minggu) dilalui dengan penuh kegembiraan, penantian dan harapan serta doa. Pastinya ibu akan menjaga soal makanan Rohani (Spiritual) dan Jasmani, mudah-mudahan anak yang bakal dilahirkan menjadi seorang anak yang Soleh, pejuang Islam yang menjaga Sunnah Rasulullah SAW. Besar harapan untuk anak lelaki sulung. Sebagai contoh untuk adik-adik, insyaAllah.

Sempat raya
Saya ingat lagi. Saya selalu pesan kepada Uways (waktu tu dalam perut) , “Uways, bagila ummi sempat raya na.. ummi nak makan kuih-kuih raya, ketupat,rendang, sate etc..nanti kempunan ummi..”. :) Alhamdulillah, Uways seakan-akan memahami. Hehe. Memang melantak habis-habisan. Tahun 2007, turn raya Aidilfitri di rumah saya (Alor Setar). Seperti biasa, family gathering sebelah ibu saya akan dibuat pada hari raya kedua.

Hubby yang sakit
Masa hari raya kedua, raya di Penang. Suami saya yang macam tak ada mood nak beraya. Sakit pinggang, belakang, nak muntah, sakit tekak semuanya ada. Saya rileks saja. Makan bukan main banyak. Kesian jugak kat hubby, tapi nak buat macam mana. Ramai ibu-ibu saudara, tok saudara asyik melawak. “Hang ni diana, ntah-ntah nak beranak dah kot..”. Saya geli hati dengan usikan tu, tapi tak ambik kisah pun.
Malam kemuncak family gathering, saya melantak habis-habisan. Hubby memang tak makan. Kesian. Macam-macam ada. Nasi tomato, sate, etc.. Sambil makan asyik ketawa, sembang-sembang dengan sepupu sepapat. Tapi nak dijadikan cerita, sebaik saya menghabsikan minuman terakhir..Tup..tup..
“Eh, awat rasa basah semacam je ni?” (dalam hati). Bagi yang perempuan, pernah tak rasa macam period yang tiba-tiba keluar dengan banyak sekaligus?. Rasa macam tu. Terus saya cakap pada mak. “Eh, ayaq ketuban la tu, hang nak beranak dahla ni!!”. Saya panik, tapi ok lagi. Tapi maslahnya, saya tak rasa apa-apa pun. Sakit apa pun tak. Suasana jadi kelam kabut. Nasib baik masa tu, ada sepupu saya seorang doktor (kak Ela), check bukaan. So baru dalam 1-2cm. Hubby terus call Dr. Raofah dari Pusat Rawatan Ar-Ridzuan Ipoh Perak. Sebab kalau boleh saya nak bersalin di Ar-Ridzuan sebab doktor perempuan, tempat tu juga islamik. Di Alor Setar tak ada (setakat yang ada, doktor perempuan yang on call, tidak ada. Satu lagi ada yang tidak ada pakar). Dan check up terakhir juga ada dengan dr. Raofah. Bila telefon, dia kata if tak sakit, sempat lagi balik ke Ipoh. So memang tak sakit apa pun. Bergegas saya, hubby dan yang best, mak dan ayah saya ikut sekali ke Ipoh. Ayah yang tengah makan sate elok-elok, bawak sate masuk kereta. Kalut. Dari penang (kepala batas) pukul 10 mlm terus ke ipoh, sampai dalam 11.00 lebih. Hubby memang pecut kereta, sambil pasang lampu kecemasan. Saya? Dok tidur elok saja sepanjang perjalanan.
Sampai di Ar-Ridzuan, nurse check jarak contraction. Saya tak rasa sakit sangat. Tidur macam biasa. Hubby teman. Di ar-Ridzuan, satu bilik untuk seorang, so agak privacy. Dia tidur atas sofa je. Dalam pukul 4 lebih. Baru saya rasa jarak contraction yang dekat. Sakitnya Allah saja yang tahu!!. Nak kata sakit perut, tak macam sakit perut biasa. Sakit ni, bukan sakit saat nak bersalin lagi. Dalam pukul 5.30 pagi, baru saya tahu rasa sakit nak bersalin macam mana. Rasa sakit macam tak dapat tahan buang air besar pun ada. Tapi tak sama. Kena alami sendiri baru boleh tahu. So 5.30 pagi, saya dimasukkan ke labor room. Dan 5.44 pagi, sewaktu azan subuh, Alhamdulillah Uways lahir. Hubby teman masuk sekali, bagi semangat.

Saat yang menggembirakan

Apa yang paling menggembirakan. Mak, ayah saya dan mertua turut ada. So mak dan ayah tidur di rumah mereka. Doa saya untuk mak dan ayah ada sekali termakbul. Alhamdulillah. Besar doa dan harapan untuk anak yang dilahirkan. Moga menjadi seorang insan anak dan hamba yang soleh, berguna kepada Agama, Bangsa, dan Negara. Uways permata hati sulung kami..

lepas balik sembahyang raya



Syawal ketiga beraya bertiga- 1429H

Perkara yang tak dapat saya lupakan. Mak saya kata, “Raya tahun sudah (2006), waktu yang sama (family gathering di Penang) dok kalut depa accident, tahun ni (2007) kalut nak beranak pulak..”. Dan Alhamdulillah Syawal ketiga ini lebih bermakna dengan kehadiran Uways. Dah boleh berjalan. Alhamdulillah tidak ada apa-apa insiden lagi. Harapnya sampai bila-bila. InsyaAllah..

9 comments:

boo-lah said...

Selamat Hari Lahir untuk Uways.. semoga sihat2 selalu besar nanti jadi orang yang berguna.. berjaya macam ibubapa uways..

dhiyauqalbii said...

salam kak mardiana.. sanah helwah buat uwais, moga menjadi mujahid kelak, insya Allah..

almuna said...

uways makin cute dan handsome lah!!

dinaluzriq said...

boolah: tq v.much pakcik boolah..i.A n ameen utk doa..

dhiyauqalbii: ameen i.A..:) n syukran 'ala kulli hal


almuna: yeke k.alia??ameen..hehe..muhammad pun cute n hensem..mcm pelakon iklan susu kanak2..:)smga muhammad kmbli spt sll..:)

wardah ^_^ said...

uways!! hehe.. terima kasih cikgu sbb wish ana.. doakan ana cemerlang dunia dan akhirat..

diha said...

acu pon kalot jugak...
ni ada beli baju br kat uways besday dia...tak dan nk bg..

dinaluzriq said...

wardah: i.A wardah..cg sntsa doakan antum semua termasuk wardah yang cute tu..:)

acu: yea..yea uways dapat baju baru!!..:)tq kat acu..

IeNa said...

comel uways, jadi menantu auntie nak tak? ;)

hehe

dinaluzriq said...

hehehe..syukran..hmm nak jd menantu kena tnya uways..kalau tnya uways skrg, msti jwpn dia "nak" punya..