Thursday, August 5, 2010

Muslimah Attire: Old Fashion or Trendy?

Jom lihat video ini:
“Muslimah Attire: Old Fashion or Trendy” merupakan tajuk kepada talk yang telah diberikan kepada saya sempena Aurah Awareness Campaign oleh Mahallah Zainab al-Jahsy, Pusat Asasi UIAM PJ. Talk tersebut Alhamdulillah telah disampaikan pada hari Khamis, 29 Julai 2010, jam 9.00pm di Al-Malik Faisal Hall (AMF), Pusat Asasi UIAM PJ.


Saya telah dimaklumkan dua minggu awal oleh Mdm Asmeza Arjan a.k.a Kak Mimi, Principal Mahallah Zainab al-Jahsy tentang talk tersebut. Kemudian saya berurusan pula dengan committee Biro Disiplin, Mahallah Representative Council (MRC) Mahallah Zainab al-Jahsy.

Saya juga dimaklumkan oleh kak Mimi bahawa talk ini juga untuk memperkenalkan saya sebagai fellow baru bagi Mahallah Zainab. Saya menyambut jemputan dengan perasaan hati yang terbuka dan berlapang dada. Saya bukan sahaja dapat menyampaikan dan berkongsi sesuatu yang sangat berharga dan bernilai untuk seorang wanita/ muslimah, malah dapat juga saya bertemu mata bersama adik-adik Mahallah terutamanya.

Talk yang disampaikan selama 1 jam 15 min diselang selikan dengan slide yang telah saya sediakan. Talk ini di dalam Bahasa Melayu kerana semuanya adalah Melayu. Procedure UIAM untuk segala urusan yang berkaitan dengan pelaksaan mestilah di dalam Bahasa Inggeris (iaitu working paper dsb). Ada sedikit gementar di hati sebenarnya kerana ini merupakan kali pertama saya menyampaikan talk di dewan AMF. Dewan yang suatu ketika dahulu biasanya saya yang menjadi committee dan mendengar talk, tetapi kali ini sebaliknya pula. Mencabar juga sebenarnya dalam usaha untuk memberikan yang terbaik kerana isu aurat dan tudung ini adalah sesuatu yang orang sedia maklum. Tetapi, Alhamdulillah segalanya berjalan lancar.

Apa yang boleh saya simpulkan di sini, bahawa sesungguhnya Rahmat Allah sangat luas kepada hamba-hambanya. Betapa Allah sangat memahami kita. Allah tidak meletakkan uniform khusus dalam pemakaian seorang Muslimah, contohnya warna pakaian mestilah hitam sahaja atau labuh hijab sebagaimana kita (orang Melayu khususnya) bertelekung sembahyang. Sebaliknya Allah hanya meletakkan “limitation” di dalam berpakaian. Sebagaimana Firman Allah di salam surah–An-Nur: 31

• “Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau Saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak- budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. dan janganlah mereka memukulkan kakinyua agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, Hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.”• Rasulullah SAW ada menyatakan dengan maksudnya: “ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”
Hadith Riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Untuk berfesyen macam mana sekalipun, asalkan menepati sebagaimana yang Allah berikan dan Rasulullah SAW sampaikan. Iaitu:

1) Menutupi dada (atau lebih spesifik: dot dot).

2) Hanya menzahirkan muka dan tangan (tangan dari pergelangan tangan sehingga ke jari, bukan dari bahu tangan sehingga ke jari).

3) Pakaian itu dipastikan tidak ketat sehingga menampakkan bentuk tubuh badan, apatah lagi bentuk punggung, bentuk kaki dan sebagainya.

4) Tidak melampau-lampau sehingga boleh menarik perhatian.

Wallahua’lam. Banyak lagi yang dikongsi sebenarnya terutamanya dalam isu tudung trendy Arab Style lah, Syria Style lah dsb (tetapi kalau daripada hadis itu pun sudah jelas hukumnya). Cukup sekadar ini yang ditulis.

Berbanggalah kita dengan status diri sebagai seorang Muslimah. Jaga diri dan hiasi peribadi dengan akhlak yang terpuji.

Bergambar bersama Principal dan beberapa orang MRC Mahallah Zainab al-Jahsy1 Muslimah:

Kecantikan didahulukan, Syariat diutamakan… :)

No comments: