Wednesday, January 6, 2010

Antara Nur Kasih dan Cinta Sempurna“Nur..Nur janji dengan abang, Nur tak akan tinggalkan Abang?”.. “Nur tak akan tinggalkan abang, tapi abang mungkin akan tinggalkan Nur…”.(lebih kurang dialognya) Adam mengesat air mata Nur, Nur mencium tangan Adam. Tangisan beriringan dan berakhir dengan pelukan (sebagai suami isteri dalam cerita).


Saya masih ingat dialog dan babak ini (lebih kurang ayatnya) dalam drama Nur Kasih. Babak dan dialog antara Nur dan Adam tatkala timbulnya Katrina selepas majlis perkahwinan Aidil dan Aliya. Nur risau sekiranya Adam memilih Katrina dan akan meninggalkannya. Babak dihadapan sawah padi yang terbentang dihadapan rumah Adam. Saya tidak pasti kenapa tiba-tiba emosi saya terusik dalam babak tersebut. Sehinggakan saya boleh menitiskan air mata!.

Saya bukanlah seorang hantu drama. Agak sukar untuk saya menonton sesuatu drama, melainkan drama tersebut berjaya menambat hati saya untuk menontonnya. Saya tidak berminat menonton Nur Kasih pada awalnya, sangkaan saya seperti drama-drama biasa yang biasa saya tonton. Mungkin faktor UIAM yang menjadikan saya sedikit demi sedikit berminat untuk menontonnya.

Saya bukanlah orang yang terlibat dengan pengarahan drama atau filem. Entri kali ini hanya sekadar perkongsian pandangan peribadi sebagai seorang penonton.

Bukan juga niat untuk membandingkan antara drama Nur Kasih dan Cinta Sempurna. Mencari mana yang terbaik. Setiap drama ini mempunyai mesej tersendiri dan mempunyai kekuatan dan kelemahan tersendiri. Sekadar melontarkan beberapa aspek yang boleh diperbaiki (pada pandangan saya) atas nama “drama berunsur Islam” atau “drama islamik”.
Nur Kasih.

Nur Kasih telah menimbulkan satu fenomena baru dalam dunia “drama islamik”. Sempena hari raya korban 1430H tempohari ramai yang “terkorban” gara-gara Nur Kasih. Drama Nur Kasih menerima sambutan yang cukup menggalakkan.
Saya secara tidak sengaja saya juga telah “terjatuh hati” dengan jalan cerita serta lakonan watak yang ditonjolkan.
Cinta Sempurna.

Apa yang menarik minat saya untuk menonton drama ini setelah diwar-warkan oleh AbuSaif@Saiful Islam. Saya ingin melihat mesej yang ingin disampaikan. Agak teruja pada awalnya dan tidak sabar untuk menontonnya. Tetapi ada sedikit kecewa setelah menontonnya.

Antara beberapa faktor yang menjadi kekuatan dan kelemahan antara dua drama ini:

1) Jalan cerita

2) Masej

Masej Nur Kasih adalah hubungan kekeluargaan dan Isu Poligami yang ditonjolkan. Kemungkinan besar saya “terlekat” dengan drama ini atas faktor ini. Orang yang telah berkahwin lebih merasainya. Kalau saya meletakkan diri ditempat Nur (watak utama). Mugnkin itulah yang telah menyebabkan saya menitiskan air mata. Tidaklah terlalu menghayati jalan cerita, tetapi ianya berlaku secara sepontan sewaktu saya menontonnya berseorangan. Pengarah berjaya bermain dengan emosi penonton (Mungkin ini yang menjadi daya tarikan, kerana drama yang bermain dengan emosi dan perasaan lebih dekat dengan hati penonton). Tetapi pada saya agak meleret-leret. Mungkin juga untuk memanjangkan cerita. Ada saja perkara yang berlaku selepas satu.
Cinta Sempurna menampilkan masej Skeptik terhadap Agama atau Religious Skepticism sebagaimana yang telah dinyatakan oleh ustaz Hasrizal. Namun pada saya, masej utama agak tenggelam dan yang lebih menonjol dan ketara adalah cinta bersegi-segi antara watak-watak utama. Situasi berdua-duaan antara seorang ustaz dan madu’ juga saya rasa tidak sesuai, walaupun dengan niat untuk berdakwah.

3) Pelakon

Kedua-dua drama ini pada saya mempunyai pelakon yang cukup berbakat dan berjaya membawa watak masing-masing.
Watak-watak dalam Nur Kasih sesuai dengan gandingan pelakon yang dipilih. Semestinya saya sukakan gandingan Adam (lakonan Remy Ishak) dan Nur (Tiz Zaqiyah) walaupun hakikatnya pelbagai cerita artis yang kita dengar tentang mereka ini. Watak Sarah pula kena dengan pelakonnya. Perasaan benci penonton dengan sikapnya yang mengada-ngada itu telah membuktikan bahawa dia berjaya membawakan watak tersebut.
Saya memuji watak (pelakon wanita) yang ditampilkan dengan pakaian yang kebanyakan bertudung atau menutup aurat. Walaupun ada beberapa babak Katrina dan Adam pada zaman jahil mereka di permulaan cerita. Kalau tidak, macam mana? Itu logiknya.
Gandingan para pelakon dalam watak-watak untuk drama Cinta Sempurna tidak kurang juga hebatnya. Tetapi adakalanya cara watak tersebut ditonjolkan agak “mengada-ngada”. Terutamanya watak Shila (lakonan Quiara ). Walaupun mesej yang ingin ditonjolkan adalah sikap seorang anak orang kaya yang tidak pernah tahu tentang Islam itulah timbulnya Religious Skepticism. Gaya percakapan agak over, sehingga timbulnya persoalan benarkah wujudnya lagak dan gaya tersebut pada realitinya?.
Pada saya watak pelakon lain boleh diterima, cuma watak Shila yang agak ketara. Pada saya cara pemakaian yang ditonjolkan agak kurang sesuai. Rasa saya, walaupun rating penonton adalah ramai (menurut Ustaz Hasrizal sebanyak 109,000 orang penonton), tetapi rasa saya kebanyakan yang menonton adalah mereka yang “sudah baik”. Kemungkinan besar mereka ini kebanyakannya terdiri daripada peminat setia Ustaz Hasrizal (berdasarkan komen pembaca di blog saifulislam). Malah tayangannya juga pada bulan Ramadhan. Kebanyakannya tidak mahu melepaskan peluang untuk menonton drama yang cerita asalnya adalah Ustaz Hasrizal. Tidak putus-putus Ustaz Hasrizal mempromosikan drama Cinta Sempurna.

4) Tempoh Masa

Tempoh masa juga pada saya sangat mempengaruhi mood penonton. Nur Kasih ditayangkan seminggu sekali (Jumaat) dalam tempoh satu jam. Cinta Sempurna setiap Isnin sehingga Jumaat sepanjang Ramadhan dalam masa setengah jam. Walaupun Nur Kasih ditayangkan seminggu sekali, namun penonton masih boleh berpuas hati dengan episod setiap minggu itu dan menanti sambungan episod seterusnya. Cinta Sempurna walaupun ditayangkan setiap hari tapi dalam tempoh setengah jam (belum ditolak iklan kopi, selingan lagu Yuna dan sebagainya) sedikit sebanyak telah menganggu mood penonton. Sekejap sahaja menonton, tiba-tiba bersambung. Mungkin sasarannya untuk menghabiskan satu drama bersiri sepanjang Ramadhan, cukup-cukup dan “ngam-ngam” dengan masa. Mungkin pada masa akan datang, perlu difikirkan samada slot itu dibuat setengah jam bebas iklan ataupun satu jam dan beriklan.
5) Siaran TV / Channel

Sasaran “drama berunsur Islam” atau “drama islamik” antaranya adalah untuk mengubah persepsi atau sikap penonton terhadap sesuatu isu. Itulah dakwah melalui media. Pada saya Nur Kasih ditayangkan di TV3 adalah satu pemilihan yang cukup bijak. TV3 mampu menarik “crowdnya” atau peminatnya tersendiri. Setiap isi rumah yang mempunyai TV, sekalipun tidak mempunyai siaran tv berbayar Astro, pasti akan memilih TV3 kerana TV3 adalah channel yang terbaik antara channel-channel yang sedia ada (pada saya).
Cinta Sempurna ditayangkan melalui siaran tv berbayar Astro pada saya telah menyempitkan sedikit ruang dakwahnya. Ini kerana tidak semua isi rumah yang mempunyai TV melanggan Astro. Apatah lagi siarannya pula di saluran Astro Oasis (channel 106). Hanya mereka yang insaf dan ingin baik sahaja yang akan menonton saluran Astro Oasis. Banyak saluran yang lain yang menjadi saingan untuk mereka memilih. Namun pemilihan lagu daripadaYuna (Cinta Sempurna) sedikit sebanyak telah menarik peminatnya menonton Cinta Sempurna. Walaupun nyanyiannya adalah daripada suara seorang wanita. Niat untuk berdakwah, bolehkah? Anda cari jawapannya.

Sudut manakah yang Islamik?
Cuma persoalan yang ingin saya ajukan. Apakah yang dimaksudkan dengan “drama berunsur Islam” atau “drama islamik” ini? Apakah dengan jalan ceritanya sahaja? Atau pelakon yang ditonjolkan menutup aurat sebagaimana yang Islam kehendaki? Atau jalan cerita dan pelakon yang ditonjolkan menepati sebagaimana yang Islam inginkan? Atau apakah tiada langsung unsur-unsur yang bercanggah dengan Islam seperti lakonan sebagai pasangan suami isteri yang berpegangan tangan dan sebagainya? Anda berhak untuk menjawabnya.
Pada pandangan saya, jalan cerita, cara lakonan dan pemakaian pelakon itu yang memainkan peranan penting dalam meletakkan sesuatu drama itu sebagai islamik ataupun tidak. Mungkin akan timbul pula persoalan, sekiranya semuanya tidak boleh dan terbatas, tidak sampailah mesej dan tidak “real” pula kisahnya. Anda rasa bagaimana?
Apapun, syabas diucapkan kepada semua krew dan para pelakon yang terlibat dalam kedua-dua drama bersiri ini. Juga kepada Ustaz Hasrizal yang telah menyumbang idea untuk mengetengahkan isu Religious Skepticism ditengah masyarakat melalui medium hiburan. Diharap dapat diperbanyakkan lagi drama yang mempunyai mesej baik seperti ini. Media menjadi wasilah untuk berdakwah. Wallahua'lam.

No comments: