Friday, May 9, 2008

Kisah disebalik kehadiran Uways (1)

Kisah disebalik kehadiran Uways..(1)

Pengalaman mengandungkan anak pertama memang sukar untuk dilupakan. Catatan ini buat tatapan umum sebagai iktibar dan pengajaran. Ambik apa yang baik dan boleh dijadikan contoh, dan jadikan sempadan segala perkara yang negatif. Catatan ini juga khusus buat anakanda tersayang Uways sebagai kenangan bila Uways besar nanti. Ummi dan Abi sayangkan Uways. Ummi dan Abi doakan semoga Uways akan menjadi seorang anak yang Soleh. Pejuang Agama Allah dan Sunnah Rasulullah..InsyaAllah Ameen.

Sedih ada, gembira ada, menyesal pun ada sewaktu mengetahui bahawa diri disahkan mengandung. Pelik kan? Tapi itulah hakikat yang telah berlaku.

Saya mengetahui diri mengandung sehari selepas membuat medical check-up, dan perkara yang amat merisaukan saya adalah X-Ray yang telah dibuat! Manakan tidak, ada yang mengatakan X-Ray sangat merbahaya untuk janin dalam kandungan.!

Saya membuat medical check-up untuk rekod majikan (Sek. Men.Islam Al-Amin Gombak). Nak dijadikan cerita, saya sangat beria-ria petang hari saya membuat medical check-up.Saya nak selesaikan urusan hari itu juga. Walhal tempoh untuk diserahkan rekod kesihatan lambat lagi. Masa nak buat X-Ray tu dah nak maghrib. Suami saya kata esok-esokla buat X-Ray, bukannya kena hantar esok pun. Tapi saya tetap beria nak buat X-Ray waktu tu juga. Then..
Hubby: Duit ade x ni nak buat X-Ray? Abg x bwk wallet ni.
Me : Jap nak check…Allah x cukup!..
Hubby : Dahlah, esok-esok jelah.Dah nak maghrib ni.
Me: Xpe, xpe ni pinjam sat duit kelas, esok gantila..

Masa nak X-Ray, nurse tu tanya, puan ni pregnant x? saya dengan confidentnya menjawab tak kot coz x rase pape pun. So buatla X-Ray.

Malam tu dirumah tiba-tiba saya terfkir kembali tentang sikap saya yang terlalu beria nak buat X-Ray. Kenapalah saya x terfikir waktu tu yang bulan tu saya tak datang period! Minda dan Jiwa saya bercelaru dan berkecamuk waktu tu. Kalau x pregnant x pe lagi. Tapi katakanlah mmg betul pregnant??Allahuakbar…!!..Na’uzubillah…takut sangat kalau-kalau ada apa yang akan terjadi pada bayi yang dikandung. Dahla our first baby. Sedih sangat.. Apepun hubby kata tunggu esok pegi klinik buat pregnancy test. Saya tak boleh tidur malam tu.

Esoknya dalam keadaan yang sangat risau dan berdebar-debar saya menunggu result test. Sayup-sayup kedengaran suara doktor dari dalam bercakap dengan nurse dengan nada suara yang keras. Kenapa buat X-Ray??..”Allahuakbar..ape pulak ni…”, hati kecil saya berkata-kata. Bila masuk dalam jumpa doktor..

Doktor: U tau x yang u ni pregnant?
Me: Yeke doktor? Ni baru tau.
Doktor : U tau x yang X-Ray ni bahan radioaktif?Bahaya untuk baby!
Me: Manala saya tau masa buat X-Ray tu..

Time tu geram pun ada jugak kat doktor tu. Cara dia bercakap dengan patient marah2. bukannya nak nasihat baik-baik tenangkan patient. Dahlah kepala tengah berserabut. Then dia suruh jumpa pakar OnG tentang masalah saya. Saya tak tahu nak bagitau husband mcm mana time tu. Bila masuk dalam kereta saya tunjukan result test kat hubby.

Me: Diana pregnant..(Dengan nada sedih)
Hubby: Yaka?Alhamdulillah…tapi abg nak ckp pun tak tau mcm mana diana..
(Saya tengok muka hubby sedih sangat. Saya rasa bersalah…kalaulah saya dengar kata-kata hubby supaya x payah buat X-Ray tu lagi..pasti perkara ni x akan berlaku…)
Me: Diana mintak maaf abg..(Saya nangis…)
Hubby: Abg dah ckp dah kat diana..tunggu nanti-nanti pun xpe..
Saya angguk..sedih..
Hubby: Allah dah bagi sign mcm2 dah waktu nak buat X-Ray tu..Abg x bwk walletlah, Duit x cukuplah, dah maghriblah..tapi diana nak buat X-Ray jugak..Pastu ape doktor cakap?
Me: Ape pun di suruh jumpa pakar OnG esok..
Hubby: Hmm Xpelah if mcm tu, kita tunggu esoklah. Kita kena redalah dengan apa yang Allah nak bagi..tapi kalau apa-apa yang berlaku tu mmg betul atas kehendak Allah… tapi atas silap kita juga.

Allahuakbar…saya angguk sugul.

Esoknya saya dan hubby jumpa doktor pakar OnG di Gombak Medical Centre. Dr. Azlina. Dia baik sangat. Dia nasihat banyak perkara untuk saya dan hubby. Dari fikiran yang negatif dan bukan2 yang bermain difikiran saya kepada fikiran yang positif dan redha dengan apa yang Allah nak bagi. Saya seolah-olah dah jadi mcm orang yang tak percaya dengan Qada dan Qadar Allah. Macam tak yakin dengan kuasa Allah. Then Masa Dr. Azlina scan..

Dr. Azlina: Ha ni dia baby..nampak x?Alhamdulillah..tengok..ni dah 5 minggu..
Hubby: Alhamdulillah



Scan masa 5 minggu pregnant


Nampak riak gembira dari pancaran wajah hubby. Dia yang banyak tanya tentang kandungan saya n bagaimana keadaan n effect X-Ray pada baby.. Antara kata-kata Dr. azlina yang saya x akan lupa sampai bila-bila..

Dr.Azlina : Memang patut pun kita risau, but Actually x ade 1 fact pun yang mengatakan boleh menyebabkan janin gugur or cacat etc..semuanya atas urusan Allah..kita doalah banyak-banyak pada Allah..agar semuanya selamat. If adapun effect X-Ray tu, hanya peratus yang kecil saja dan mungkin ada sebab-sebab yang lain..tapi x semua..

Dr.Azlina: ttg baby ni, if dalam tempoh sebulan ni, ada berlaku apa-apa pendarahan ketulan,hmm just let it golah ya, kita redha dan mungkin ada hikmah dia. Tapi if kekal n xde apa-apa yang berlaku, alhamdulillah dan insyaAllah, kita doalah banyak2 agar semuanyan selamat sampai kehujung..

Kata-kata Dr. memang sangat saya tersentuh, tambahan lagi bila dia kata, “just let it go”..(nauzubillah..sedihnya if perkara ni berlaku..) . Masa time balik tu hubby banyak nasihatkan saya untuk sama-sama berdoa dan mudah-mudahan perkara ni akan menambahkan lagi keyakinan dan pergantungan sepenuhnya kepada Ilahi. Ya Rabb!!

Alhamdulillah hampir 9 bulan saya mengandungkan Uways dalam keadaan penuh redha dan penuh pengharapan. Setiap hari saya berdoa agar Allah memudahkan segala urusan saya. Dikurniakan anak yang sihat, sempurna, Soleh dan bijak. Bakal memperjuangkan agama Allah dan Sunnah Rasulullah..

Alhamdulillah Uways lahir seminggu awal dari due. Duedate asal pada 21/10/2007 tetapi telah ditaqdirkan tanggal 15/10/2007, Uways lahir pada pagi subuh hari raya ketiga. Uways lahir waktu azan Subuh baru berkumandang!! Allahuakbar! Mudah-mudahan anakku ini bakal memperjuangkan agamamu ya Allah..

Hubby menemani saya sepanjang malam di hospital dan sewaktu dalam labour room. Hubby lihat bagaimana Uways lahir. Dia banyak bagi support. Alhamdulillah lebih kurang 5.30 a.m saya masuk labour room, 5.45 a.m Uways lahir secara normal. Memang Sakit. Saya dengar suara baby menangis.. :) Allah kareem…

Soalan pertama yang keluar dari saya kepada hubby..
Me: Anak kita ok ke abg?
Hubby: Alhamdulillah, ok…cukup sifat semua..
Hubby senyum dan satu kucupan singgah ke dahi saya. Terima kasih sayang..
Inilah saat yang paling manis yang takkan saya lupakan..Kehadiran Uways lambang kasih dan cinta kami berdua. Permata hati kesayangan penyeri hidup kami…

Me: Alhamdulillah..(Puji dan syukur yang tidak terhingga atas kuasa dan taqdir Ilahi)






Gambar saat sejurus Uways dilahirkan..


Ternyata Taqdir dan Kuasa Agung Ilahi akan mengatasi segala-galanya…Aku bersyukur padamu ya Allah..Amin Ya Rabb..!

P/S: Hubby ada kata masa tengok saya bersalin rasa mcm x nak bagi bersalin dah..kesian katanya..hehehe…yeke abang??...

4 comments:

almuna said...

Alhamduillah. Kisah mar ni bukan mar je yang tak boleh lupa. Akak pun takkan lupa. Sebab masa mar cakap mar pregnant tapi dah buat x ray tu, akak pun rasa macam bersalah plak bagi pihak sekolah suruh buat medical check up. Hati akak memang sangat2 bimbang masa tu, tapi akak sembunyikan sebab tak nak mar risau..
Memang Allah itu Maha Besar. Semuanya ok.
Tau takpe Uwais!

dinaluzriq said...

thanx a lot..sape x risau k.alia..dahla 1st baby..na'uzubillah if jd pape yg x elok..x salahkan sek pon,tp diri sendirila..due kena hantar masa tu lmbt lagi..ala kulli hal..syukur alhamdulillah sgt2...

nuurhayati said...

salam alaik..
ehm..sy bru bace kisah akak ne..
fyi sy tgh prgnant..n sy pn same kes dgn akak..dpt tau prgnant a day after buat xray..
mule2 mmg sy risau..sangat2la risau..
sbb Dr yg mule2 check sy tu de jerit bile tau sy buat xray..lg la sy risau..
then mak sy tny kwn dia who is a DR jgk.kwn mak tu kate mmg risky.tp sgt rendah.1 over 1000..
tp dlm hti tu mmg risau ade jgk..fikir mcm2..
so skrg ne disamping doa sy pegi berubat berulang kt darusfiya..
mintk ustazah doakan janin skali..
mudah2an sume selamat..sbb sbnrny sy ade lg perasaan risau..walupn sikit..

dinaluzriq said...

i.A nuurhayati, akak doakan sama agar segalanya selamat..

btw, mmg risau..siapa yg xrisau lbh2 lg 1st baby..doa dr kita yg tak putus2 lg pnting n lebih utama..so teruskan berdoa agar Allah permudahkan segalanya..:)