Saturday, November 27, 2004

Rancangan yang tidak bermoral patut diharamkan.


Rancangan yang tidak bermoral patut diharamkan.

Masa saya balik cuti sem lps, memang seronok sangat sbb dapat jumpa family. Terubatla segala kerinduan dijiwa..Chewwah! Then satu mlm tu, sajala buka tv, around 10 pm. Mcm2 ada..dah lama tak tengok tv..so saja bukak..Kalau di kampus, manala sempat nak tengok tv semua ni..Bila fikir2 balik..Alhamdulillah lagi kalau di kampus (in another aspect),..rasanya mcm spiritual agak terjaga..kalau di bilik..alhamdulillah ada roommate yg bnyk ingatkan diri..esp bab nak jaga solat ni..thanks a lot my dear..

Berbalik pada rancangan tv..Terkejut juga masa tengok tu..Masa tu dgn mak saya..MasyaAllah..Na’uzubillah minzalik..Astaghfirullah..mcm2 sumpah seranah yg keluar dari mulut..

Rancangan tu ditayangkan di salah sebuah stesen televisyen swasta. Rancangan “Everage Joe” . Saya yakin orang yang bermoral dan berfikiran waras tidak dapat menerima rancangan yang seumpama ini ditayangkan. Kalau tak salah saya(sbb baru 1st time tengok, dan sambungan dr minggu yg sblmnya) rancangan ini berkonsepkan kepada cabaran dalam persaingan antara jejaka-jejaka untuk menambat hati seorang wanita. Wanita ini merupakan seorang wanita cantik dalam mencari “her perfect guy”. Pertandingan ini melibatkan persaingan diantara lebih kurang 16 org jejaka. Pelbagai cabaran yang terpaksa ditempuhi mereka termasuklah cabaran memperlihatkan kehebatan masing-masing dalam pelbagai aspek; ketahanan fizikal, keistimewaan masing-masing dan sebagainya termasuklah menunjukkan “kejantanan” masing-masing terhadap diri wanita tersebut ( antara adegan yang telah ditayangkan adalah aksi pasangan ini bercumbuan didalam kolam renang dan lelaki-lelaki tersebut mengurut anggota badan wanita itu yang berbaring dalam keadaan berbogel tetapi bertutup ). Sekiranya diantara jejaka-jejaka tersebut mampu menambat hati wanita itu yang dinilainya dalam aspek-aspek tersebut, maka dialah yang menjadi pilihannya sama ada menjadi kekasih ataupun terus kealam perkahwinan. Satu lagi rancangan yg lebih kurang mcm tu, “Joe Millionair”. Tetapi rancangan ini adalah sebaliknya dimana melibatkan ramai wanita dalam menambat hati seorang jejaka ( jejaka kacak dan kaya yang asalnya hanyalah jejaka miskin yang mempunyai fizikal yang mampu menambat hati seorang gadis). Turut disediakan wang sebanyak satu juta dolar Amerika kepada pasangan ini yang berjaya sampai ke penghujung cabaran; pasangan bagi jejaka tadi adalah seorang gadis yang tepilih dikalangan gadis-gadis itu yang menjadi pilihannya.

Bukanlah niat saya masa tengok tu mmg nak tengok..iisshh..Na’uzubillah..tp nak tengok mesej apa yg sebenarnya nak disampaikan tu..

Daripada rancangan tu, dapat disimpulkan bahawa betapa murahnya moral seorang gadis dan betapa pincangnya kehidupan masyarakat. Cuba kita renungkan bersama, adakah “hiburan” dari barat yang disajikan itu mampu memberikan mesej yang bermanfaat kepada masyarakat di Malaysia?.Amat malang sekali, langsung tidak bermoral!. Inikah peranan televisyen dalam melahirkan masyarakat yang berwawasan yang penuh dengan jatidiri dan moral yang tinggi? Apa manfaatnya masyarakat disajikan dengan rancangan yang seumpama ini?. Tidak mustahil saya katakan sekiranya perkara ini tidak dipandang serius oleh pihak stesen televisyen di Malaysia dan masyarakat keseluruhannya dan dibendung oleh pihak kementerian penerangan khasnya saya yakin, rancangan seumpama ini bakal diwujudkan disalah sebuah stesen televisyen yang lain, tetapi dalam versi Malaysia. Mungkin??!!Sbb tak mustahil.. Kalau kita tengok bnyk sngt rancangan yg diadaptasi dari barat dan disesuaikan dgn “Adab Ketimuran Malaysia”..contoh mudah “Who wants to be a millionair”. Tp rancangan mcm ni okla.. Tetapi amat malang sekali rancangan yang seumpama ini (“Average Joe”) langsung tidak bermoral saya katakan dan tidak sepatutnya ditayangkan di Malaysia yang masih berpegang kepada “adab ketimuran”. Ini turut bertentangan dgn agama, lebih-lebih lagi agama Islam malah didalam “Negara Islam” Malaysia.

Saya terfikir, apa rasionalnnya disajikan rancangan yg seumpama itu??..Langsung tak berfaedah! Saya terfikir jugak..stesyen tv ini antara slogannya”We’re different”..Saya tak taulah dimana dan apa “different”nya stesen tv itu jika nak dibandingkan dgn stesen tv yg lain..Sama saja pada saya..Hiburan..Hiburan..Hiburan yg berpanjangan…Rancangan yang disajikan kebanyakannya tidak bnyk membentuk peribadi masyarakat Malaysia secara keseluruhannya supaya lebih berakhlak dan bermoral, ttp lebih bnyk memincangkan lagi sosial masyarakat Malaysia. Sudahlah sekarang kita menghadapi masalah sosial yang kritikal dan stesen-stesen televisyen ini seolah-olah menggalakkannya lagi. Tidak payah menyalahkan dan membabitkan vcd lucah. Cukuplah rancangan yg seumpama itu…

Saya terfikir jgk, dimanakah fungsi Kementerian Penerangan Malaysia? Org2 didlmnya tak tengok tv ka? Tak rasa apa2kah bila tengok program tv skrg ni.. MACAM-MACAM ADA??!!!bkn setakat Astro saja yg ada mcm2..

No comments: